Döviz piyasasındaki hareketlilik ve merkez bankasının dolar/TL tahminindeki revizyonlar dikkat çekiyor. Merkez Bankası’nın tahmin değişikliğinin yanı sıra uluslararası kuruluşların da farklı tahminleri bulunuyor. Ayrıca, kur korumalı mevduat hesaplarında vergi avantajının sona ermesiyle mevduatların hızla düşmesi gözlemleniyor. BDDK raporlarına göre, kur korumalı mevduatlarda büyük bir düşüş yaşandı.
Dolar Kuru ve Yılın Sonu: Analistler Ne Diyor?
Döviz piyasasındaki dalgalanmalar devam ederken, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın yıl sonu dolar/TL tahminindeki değişimler ve uluslararası kurumların yeni öngörüleri dikkat çekiyor. Merkez Bankası, yıl sonu dolar/TL tahminini 37,7463'ten 37,3667 TL'ye revize etti. Ayrıca, 12 aylık dolar/TL beklentisini ise 41,4115'ten 41,5175'e yükseltti. Peki, doların yılı nasıl kapatacağına dair yeni tahminler neler?
Öne Çıkan Tahminler:
- HSBC: Yıl sonu dolar/TL tahmini 36 TL
- Morgan Stanley: Yıl sonu dolar/TL tahmini 36 TL
- Fitch: Yıl sonu dolar/TL tahmini 36 TL
- Commerzbank: Yıl sonu dolar/TL tahmini 35 TL
- Wells Fargo: Yıl sonu dolar/TL tahmini 32,5 TL
- Deutsche Bank: Yıl sonu dolar/TL tahmini 37 TL
- BNP Paribas: Yıl sonu dolar/TL tahmini 36 TL
Kur Korumalı Mevduatlarda Büyük Düşüş
Kur korumalı mevduat hesaplarında firmalara sağlanan vergi avantajının sona ermesi, mevduatların hızla azalmasına yol açtı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) raporlarına göre, 19 Temmuz haftasında kur korumalı mevduatlarda 60,9 milyar TL'lik bir düşüş yaşandı. Bu, altı ayın en büyük düşüşü olarak kayda geçti.
İlginizi çekebilecek konular