Samsun’un kırsal bir mahallesinde yaşayan vatandaşların büyük bir kısmı işitme ve konuşma engelli bireylerden oluşuyor. Yaklaşık 20 hanelik mahallede, her evde birden fazla sağır ve dilsiz kişi bulunuyor. Mahalle muhtarı, “Mahallemizde engelli, sağır ve dilsiz sayısı çok fazla. 100-120 kişi yaşıyor, yarısı engelli” şeklinde konuştu.
Alaçam ilçesine bağlı Gökova Mahallesi’nde işitme ve konuşma engelli bireylerin oranı oldukça yüksek. Mahalle, sağır ve dilsiz nüfusuyla dikkat çekiyor ve yeni doğan bebeklerde de benzer engellerin görüldüğü belirtiliyor.
Akraba evliliklerinin etkili olabileceği öne sürülse de, mahalle sakinleri diğer olasılıkların da rol oynamış olabileceğini ifade ediyor.
Gökova Mahallesi Muhtarı Eyüp Tozun, “Mahallemiz ilçeye oldukça uzak. Bu nedenle çeşitli sıkıntılar yaşıyoruz. Mahallemizde engelli, sağır ve dilsiz sayısı çok fazla. 100-120 kişi yaşıyor, yarısı engelli. Bu durumun akraba evliliğinden değil, sağlıksız su kaynaklarından kaynaklandığını düşünüyorum. Biz mahalleli olarak işaret diliyle anlaşmayı öğrendik. Dışarıdan gelenler ise iletişimde zorlanıyor. 9 kardeşiz, 4’ü engelli. Sağlam insan neredeyse yok” şeklinde konuştu.
Mahalle sakinlerinden 85 yaşındaki Satı Tozun, “4 engelli çocuğum var. Ayrı yaşayan çocuğumun da 3 çocuğu var, hepsi sağır ve dilsiz. Görümcemin de engelli çocukları var. Bu köy tamamen engelli dolu” ifadelerini kullandı.
Rahmi Çizin, “Mahallemizde toplamda 48 engelli birey var. Hepsi bakıma muhtaç. Suyumuz yok, sıkıntıdayız. Bu durum akraba evliliğinden mi, yoksa sudan mı kaynaklanıyor, bilmiyoruz ama köyde engelli oranı çok yüksek. Hepsi de bakıma muhtaç” şeklinde konuştu.
Ali Tüzün ise “Bu mahallenin büyük bir kısmı engelli. Geçinmeleri çok zor. Devletten yardım alıyorlar ama yeterince ilgi gösterilemiyor. İşaret diliyle anlaşıyorlar, biz de zamanla alıştık” diye konuştu.
Kaynak: Haberler.com