1. Haberler
  2. Tokat Haberleri
  3. Tokat hangi ilden ayrıldı?

Tokat hangi ilden ayrıldı?

tokat hangi ilden ayrildi.jpg
tokat hangi ilden ayrildi.jpg
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Tokat’ın vilayet statüsüne geçişi, Kurtuluş Savaşı’nda şehrin rolü ve tarihi gelişimi konularını içeren metinlerden oluşan özet bir içerik hazırlanmıştır. Tokat, 6000 yıllık zengin tarihi ve kültürel mirasıyla Anadolu’nun gözde şehirlerinden biridir. Şehir, Hatti, Hitit, Frig, Roma, Bizans, Danişmendli, İlhanlı, Selçuklu ve Osmanlı gibi dönemlere uzanan zengin bir tarihe sahiptir ve bir açık hava müzesi gibi eserleri barındırır. Aynı zamanda kültürel anlamda da zenginleşen Tokat, el sanatları ve seramik ustalığının merkezi olma özelliğine sahiptir. Tarih boyunca çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapmış olan Tokat, günümüzde tarihi ve kültürel yapısını korumaktadır.

Tokat'ın Vilayet Olarak Ayrılması Tarihi

31 Mayıs 1920'de Türkiye Büyük Millet Meclisi İcra Vekilleri tarafından alınan bir kararla Tokat Sancağı, bağlı olduğu Sivas Vilayeti'nden ayrılarak müstakil vilayet haline getirilmiştir. Yıllar içinde Tokat'ın idari yapısında birçok değişiklik yaşanmıştır. Artova ve Turhal 1944'te, Almus 1954'te, Pazar ve Yeşilyurt 1987'de, Sulusaray ve Başçiftlik 1990'da ilçe statüsü kazanmıştır.

Kurtuluş Savaşı'nda Tokat

Kurtuluş Savaşı sırasında Tokat'ta önemli olaylar meydana gelmiştir. Şehirde, halkın Pontus eylemlerine karşı koymak amacıyla Müdafa-i Hukuk Cemiyeti kurulmuştur. Aynı zamanda, İzmir'in Yunanlarca işgali ilk defa Niksar ilçesi'nde 20 Haziran 1919'da gerçekleştirilen bir mitingle protesto edilmiştir.

Tokat Haberlerini anında takip etmek için tıkla!

26 Haziran 1919'da Mustafa Kemal Atatürk, Amasya'dan Sivas'a geçerken Tokat'a uğramış ve şehirde bir süre dinlenmiştir. Tokat, aynı zamanda İstanbul'un 16 Mart 1920'de İtilaf Devletleri tarafından işgaline karşı büyük bir mitingin düzenlendiği önemli şehirlerden biridir. 21 Kasım 1931'de gerçekleştirdiği Sivas ziyaretinin ardından, Atatürk Tokat'ı da ziyaret etmiştir.

Tokat: 6000 Yıllık Zengin Tarihi ve Kültürel Mirasıyla Önemli Bir Şehir

Tokat, Yeşilırmak havzasının verimli toprakları üzerine kurulmuş olması sayesinde 6000 yıllık bir tarihe sahip önemli bir ticaret ve kültür merkezi haline gelmiştir. 14 farklı devleti ve birçok beyliği içinde barındıran Tokat, Anadolu'nun gözde şehirlerinden biridir.

Tokat: Anadolu'nun Eşsiz Mirasını Yansıtan Açık Hava Müzesi

Hatti, Hitit, Frig, Roma, Bizans, Danişmendli, İlhanlı, Selçuklu ve Osmanlı gibi dönemlere uzanan zengin bir tarihe ev sahipliği yapan Tokat, her döneme ait eserleri bünyesinde barındırır. Tokat'ın farklı bölgelerinde Hittit yerleşim yeri olan Antik Horoztepe, Zile'de Maşathöyük Örenyeri, Sulusaray'da Roma-Bizans izleri taşıyan Sebastapolis, tarihi bir Anadolu şehri olan Komana, Roma döneminde yol güvenliği amacıyla inşa edilen Tokat Kalesi, Danişmend Devleti'nin başkenti olan Niksar'da bulunan tarihi kale, Malazgirt sonrası yapılan en eski Türk Camisi Garipler Camii, Yağıbasan Medresesi, Gökmedrese, Yeşilırmak-Hıdırlık Köprüsü, Osmanlı dönemine ait Alipaşa Camii ve Hamamı, Voyvoda Han, Deveciler Hanı, Arastalı Bedesten, Latifoğlu Konağı Müze Evi, Anadolu'nun güzel ahşap Mevlevihanesi ve Saat Kulesi gibi birçok tarihi yapı Tokat'ı eşsiz kılar.

Tokat: Kültürel Anlamda Zenginleşen Şehir

Tokat, Evliya Çelebi tarafından "Alimler ve Şairler Şehri" olarak nitelendirilmiştir. Mevlana'nın bir dönemini geçirdiği şehir olan Tokat, birçok alimin ve şairin yetiştiği bir merkezdir. Coğrafi konumu itibariyle doğal güzelliklere sahip olan şehir, tarih ve kültürle iç içe geçmiş bir yaşam sürer.

Tokat: El Sanatları ve Seramikte Ünlü Bir Merkez

Bakırcılık, Yazmacılık, Dokumacılık, Ahşap Oymacılığı, Kuyumculuk, Demircilik, Dericilik gibi el sanatlarının yanı sıra, Tokat Anadolu'da dört önemli seramik merkezinden biridir. Çeşitli el sanatları ve kültürel zenginliğiyle ön plana çıkan Tokat, farklı anlayışları bünyesinde barındıran folklor dokusuyla da dikkat çeker.

TARİHÇE

Tokat'ın tarihçesiyle ilgili farklı görüşler bulunmaktadır. Şehrin adının, Togayıt Türkleri tarafından kurulan bir yerleşim yeri olduğu ve adının bu topluluğa dayandığı öne sürülmüştür. Ayrıca bazı tarihçilere göre Tokat adı, 'surlu şehir' anlamına gelen Tok-kat kelimesinden gelmektedir. Daha farklı görüşlere göre ise, şehir adını 'besili at' anlamına gelen Tok-at kelimesinden almaktadır.

Paul Wittek'in iddialarına göre, Tokat'ın Bizans dönemindeki adı Dokeia'dır. Tokat ve çevresinin Pers, Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerine ait çeşitli isimleri bulunmaktadır. Eski çağlara ait araştırmalar, Kalkolitik ve Tunç Çağlarında Tokat çevresinde yerleşim olduğunu göstermektedir.

Tokat, tarih boyunca Hititler, Firigler, Kimmerler, İskitler, Medler, Persler ve Makedonlar gibi birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Anadolu Selçuklu Devleti'nin ardından çeşitli beyliklerin sınırlarına dahil edilen Tokat, birçok yönetim değişikliği yaşamıştır. Özellikle Danişmend Gazi'nin bölgeyi fethederek Türk-İslam kültürünü yerleştirdiği Danişmendli Devleti dikkat çekicidir.

Tokat, Osmanlı Devleti döneminde önemli bir yere sahip olmuş, birçok hükümdarın ziyaret ettiği ve önem verdiği bir şehir olmuştur. Kurtuluş Savaşı sırasında da Tokat önemli olaylara ev sahipliği yapmış ve halkın direnişine tanıklık etmiştir. Bugün hala tarihi ve kültürel dokusunu koruyan Tokat, zengin mirasıyla dikkat çekmektedir.

İlginizi çekebilecek konular

Tokat hangi ilden ayrıldı?
Yorum Yap

Paylaşılan haberler ve içerikler tamamen yapay zeka teknolojisi ile oluşturulmaktadır. Türkiye ve Tokat gündemindeki haberler yapay zeka ile yeniden yazdırılmıştır.

Herhangi bir hatalı içerik ile karşılaşmanız durumunda aşağıya bıraktığımız mail adresimize düzeltilmesi veya kaldırılması için mail atabilirsiniz.

[email protected]

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir