1. Haberler
  2. Tokat Haberleri
  3. Tokat Akarsuları

Tokat Akarsuları

tokat akarsulari.jpg
tokat akarsulari.jpg
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Tokat’ta Su Kaynaklarının Önemi
Tokat ili, tarım alanlarını sulamak için büyük bir öneme sahip olan Yeşilırmak ve onun kolları tarafından sulanmaktadır. Öne çıkan akarsular arasında Tozanlı Kolu, Kelkit Kolu ve Çekerek Kolu bulunmaktadır. Bu akarsuların Tokat’ın su kaynakları açısından zenginliğini ve değerini ortaya koyduğu bilinmektedir.

Tokat Akarsuları

Akarsuların Tokat İlindeki Önemi

Tokat ili, tarım arazilerini Yeşilırmak ve kolları ile sulamaktadır. Bu akarsular arasında başlıca olanlar şunlardır:

Tozanlı Kolu

Tozanlı Kolu, Köse Dağı'nın 2801 metrelik yüksekliğindeki batı yamaçlarında doğar. Buradan Karacan ve Tekeli dağları arasındaki vadilerden geçerek yol alır. 365 kilometrelik bir yolculuğun ardından Almus Baraj Gölü'ne ulaşır. Daha sonra, Dönek ve Mamu dağları arasındaki 12 kilometrelik boğazı aşarak Omala Ovası'na ulaşır. Omala'dan Kazova'ya doğru yol alırken, Gümenek Regülatörü'nden Turhal'a kadar birçok yan kolu alır. Kazova'dan sonra Turhal Ovası'na ulaşır ve burada Gülüt ve Hotan yan derelerini kucaklar. Turhal Ovası'ndan sonra ise 30 kilometrelik bir boğazı geçerek Amasya ilindeki Gendingen Ovasında Çekerek Kolu ile buluşur. Toplam uzunluğu 468 kilometredir.

Tokat Haberlerini anında takip etmek için tıkla!

Kelkit Kolu

Kelkit Kolu ise Erzincan'ın kuzeyinde bulunan Sipikör, Pülür, Otlukbeli, Sarhan ve Balaban dağlarından gelen küçük derelerin, Kelkit kasabası yakınlarında birleşmesiyle oluşur. Yusuf Bey Köprüsü'nü geçerek Tokat'a ilerler. Fatlı Köprüsü'ne kadar dar bir vadi boyunca kuzeybatıya doğru akan akarsu, Niksar Ovası'na ulaşır. Daha sonra kuzeybatıya akarak Erbaa Ovası'nı geçer ve bu ovadaki Kale Boğazı'nda, Kale köyü yakınlarında Yeşilırmak ile birleşir. Bu birleşmeden sonra Samsun İli'ne akarak 373 kilometrelik bir yolculuğun ardından ulaşır.

Çekerek Kolu

Çekerek Kolu ise Çamlıbel Dağları'ndan gelen Kızık, Dinar, Çalı ve Kavak tepelerinden gelen Finize derelerinin birleşmesiyle oluşur. Artova'dan güneybatıya doğru akan akarsu, Musaköy civarında Karadere kolu ile birleşir. Sulusaray'dan itibaren dik yamaçlı dar bir boğaza girer ve burada Gergümez, Gündelen ve Akdağmadeni dereleri ile birleşir. Yangı köyünden sonra kuzeye yönelir ve Çellokışla önünde İsa Deresi ile birleşir. Daha sonra, Kale Boğazı ve Kazankaya Barajı'nın bulunduğu bölgelere ulaşır. Akarsu, Geldigen Ovası'na akarak yol alır ve Bekdemir Köprüsü yakınlarında Çorum'dan gelen Çat Deresi ile karşılaşır. Amasya'nın Kayabaşı mevkiinde Yeşilırmak ile birleşerek Karadeniz'e ulaşır. Uzunluğu 276 kilometredir.

Gizli Hazineleri Keşfedin

Tokat Akarsuları
Yorum Yap

Paylaşılan haberler ve içerikler tamamen yapay zeka teknolojisi ile oluşturulmaktadır. Türkiye ve Tokat gündemindeki haberler yapay zeka ile yeniden yazdırılmıştır.

Herhangi bir hatalı içerik ile karşılaşmanız durumunda aşağıya bıraktığımız mail adresimize düzeltilmesi veya kaldırılması için mail atabilirsiniz.

[email protected]

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.